Babybedje opmaken, wat heb je nodig?

Nog even en je baby wordt geboren. Waarschijnlijk ben je nu druk in de weer met je nesteldrang. Alle kleertjes worden nog eens gewassen en de laatste hand wordt gelegd aan de babykamer. Dan komt ook het opmaken van een babybedje om de hoek kijken. En dat kan, zeker voor nieuwe ouders, best even lastig zijn. Uiteraard wil je het beste voor je kindje en daar hoort ook veiligheid bij. Hoe je een bedje opmaakt is daarbij zeker van belang. Wij gaan je helpen!

Wieg of ledikant?

Stijlvolle wieg

Pinterest Luxaflex UK

De keuze voor een wieg of ledikant is heel persoonlijk. Veel ouders gaan voor een wiegje. Een wiegje is lekker klein en geborgen en pak je makkelijker op om bijvoorbeeld naast het ouderlijke bed te zetten. Veel hebben nog een wieg als erfstuk staan en met een beetje hedendaagse aanpassingen is dit natuurlijk ook heel gaaf om te gebruiken.
Besef je wel dat je een wiegje waarschijnlijk maximaal een maand of drie kan gebruiken. Na drie maanden is er namelijk een kans dat je kindje gaat draaien en tegen de rand van het wiegje komt te liggen. Dit zou dan voor ademhalingsproblemen kunnen zorgen. Daarnaast groeit je kleine baby er rond de drie maanden waarschijnlijk ook gewoon uit.

Of je nou kiest voor eerst een wieg of direct een ledikant, het bedje moet opgemaakt worden. En hoe dat moet is iets wat je even moet weten. Zowel een wiegje als een ledikant worden op dezelfde manier opgemaakt.

Hoe maak je een bedje op?

Het wiegje of ledikantje maak je in een vastgelegde volgorde op:

Stap 1 moltonzeil (bilhoogte)
Stap 2 molton (hoofdhoogte)
Stap 3 hoeslaken
Stap 4 spuuglap (hoofdhoogte)
Stap 5 wieglaken of ledikantlaken
Stap 6 wiegdeken of ledikantdeken

Bescherm het matrasje

Hydrofielluiers

Hydrofiele doeken Jollein

Leg het moltonzeiltje ter hoogte van de billetjes van de baby. Deze ziet eruit als een gewone molton maar is wat steviger en dikker.  Gebruik geen zeiltje voor het hele bedje! Daar waar het gezichtje van je baby ligt, moet de onderlaag altijd heel goed luchtdoorlatend zijn. Komt je baby per ongeluk op zijn buikje te liggen, kan het dan wel blijven ademen.

Het moltonzeiltje bedek je met een gewone molton en vervolgens een hoeslaken.  Leg ter hoogte van het hoofdje een hydrofielluier. Dit is handig wanneer je baby bijvoorbeeld een beetje heeft gespuugd. Dan hoef je niet meteen het hele bedje te verschonen. Daarnaast kan je hydrofielluiers voor tal van andere doeleinden gebruiken zoals bijvoorbeeld; afdrogen na een bad, gebruiken als spuugdoek, een stukje over de kinderwagen hangen om je kindje te beschermen tegen de felle zon en ga zo maar door. Zorg er dus altijd voor dat je genoeg hydrofielluiers in huis hebt, want je kan er nooit genoeg van hebben! Gelukkig zijn ze in veel verschillende en hippe designs verkrijgbaar. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kwalitatief hoogwaardige hydrofielluiers van Jollein.

Kies voor leuke en hippe lakens en dekens

Ledikant deken

Ledikant deken wolken Meyco

Tot slot eerst een lakentje en dan een dekentje. Ten overvloede; voor een wieg kies je voor een wieglaken en wiegdekentje met vaak een afmeting van 75 x 100cm. Voor een ledikant ga je voor een ledikantlaken en een ledikantdeken met een afmeting van 110 x 150cm. Natuurlijk wil je allereerst dat je bedtextiel veilig en van hoogwaardige kwaliteit is. Daarnaast is het leuk wanneer het naast veilig ook past in je babykamer. Ook lakens en dekentjes geldt gelukkig dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende designs en stijlen. Stem het lakentje en dekentje af op de stijl van je babykamer en alles vormt een rustig en hip geheel. Heb je wat inspiratie nodig? Neem dan eens een kijkje in uitgebreide collectie van bijvoorbeeld Dreumes EnZo.

Babybedje altijd kort opmaken

Maak het bed altijd kort op. Wat wordt daarmee bedoeld? De voetjes van je kindje moeten zo dicht mogelijk aan het voeteneinde van het bedje liggen en de dekens mogen niet hoger komen dan schouderhoogte. Door deze manier van opmaken, voorkom je dat je baby onder de dekens kan verdwijnen en houd je het hoofdje vrij.

Kort opmaken babybedje

Het kort opmaken van een babybedje

 

Follow us!

PinIt