Gootsteen verstopt, wat nu?

Verstoppingen vormen samen met lekkages een van de grootste ergernissen voor veel woningbezitters. Dit is niet voor niets! Een verstopping, waaronder een gootsteenverstopping, brengt een nare stank met zich mee. Daarbij zal het steeds lastiger worden om het water door de gootsteen weg te laten lopen. Zo kan het tijden duren voordat het water volledig verdwenen is. In het ergste geval zal het water zelfs helemaal niet meer wegstromen. Zeker bij een verstopping van uw toilet of douche kan dit erg vervelend zijn. Gelukkig kunt u een gootsteen eenvoudig laten ontstoppen door een loodgieter bij u in de buurt.

Loodgieters beschikken over verschillende hulpmiddelen, waarmee het ontstoppen van de afvoer relatief gemakkelijk uit te voeren is. U kunt in eerste instantie ook zelf proberen de gootsteen te ontstoppen. Dit doet u met een ontstopper en een ontstoppingsmiddel uit een supermarkt of bouwmarkt in de buurt. Mocht dit ontstoppingsmiddel geen effect hebben, dan kunt u de afvoer op professionele wijze laten ontstoppen.

Lees Ook: Petit Monkey, Nieuw Speelgoed

Hulpmiddelen voor het ontstoppen van de afvoer

Een gootsteen ontstoppen gebeurt vaak door de afvoer onder een hoge druk door te spuiten. Het water neemt het restafval op de bodem van afvoer mee naar de centrale riolering. Hiermee is de verstopping in veel gevallen direct verholpen. Mocht dit geen effect hebben, dan kan een afvoer ontstopt worden met een klein haakje of een vegertje. Het haakje maakt het mogelijk om de dikke proppen met etensresten uit de afvoer te trekken. Na het gebruik van deze hulpmiddelen zal de afvoer opnieuw doorgespoten worden, om ook de restjes af te voeren naar de centrale riolering. Vaak controleert een loodgieter met een kleine camera of de afvoer volledig gereinigd is nadat de herstelwerkzaamheden uitgevoerd zijn.

Verstopte gootsteen in huis voorkomen

Nog beter dan het verhelpen van een verstopping in de afvoer onder uw gootsteen is het voorkomen hiervan. Dit doet u door de afvoer regelmatig, bijvoorbeeld eens per twee jaar, door te laten spuiten door een loodgieter. Het preventief doorspuiten van de afvoer voorkomt dat beginnende verstoppingen uit kunnen groeien tot een serieuze verstoping. Daarbij is het raadzaam om een zeefje in de gootsteen te leggen. Een zeefje vangt het restafval, vaak etensresten bij een gootsteen, op. Zo komt er minder restafval in de afvoer terecht, waardoor de kans op een verstopping afneemt. Het preventief doorspuiten van de afvoer zou u zelf ook eens per jaar kunnen doen met een ontstoppingsmiddel uit de supermarkt.

Bron: www.deloodgieterutrecht.nl

Follow us!

PinIt