Zo maak je je huis huisdiervriendelijker

Huisdieren en kinderen zijn een goede mix. Heb je een hond of een kat in huis, dan wil je daar rekening mee houden bij het inrichten van het huis. Niet alleen om je interieur te beschermen, maar ook om een zo veilig mogelijke thuis voor je harige huisgenootje te creëren.

Een beetje dierenliefhebber heeft veel over voor hun huisdier! Hier geven we je tips om je woonkamer huisdiervriendelijker te maken, maar het er toch nog een beetje stylish uit te laten zien.

Bestendige meubels

Voor het inrichten van de woonkamer met dieren op het oog, is het belangrijk gelijk te gaan voor de meest bestendige meubels die je kunt vinden. Vooral stoffen meubels, zoals de bank en stoelen, maar ook een vloerkleed en de vloer zelf kun je beter zoveel mogelijk kras- en vlekbestendig aanschaffen. Naast dierenharen kunnen er namelijk ook andere zaken op terecht komen, en vergeet de klauwtjes niet!

Denk aan makkelijk schoon te maken of te wassen, en stevig. Materialen zoals canvas, leer en microfiber zijn betere keuzes dan bijvoorbeeld zijde of fluweel, en donkere kleuren zullen meer vergevingsgezind zijn dan lichte tinten. Zo zullen zowel jij als je kat of hond het fijn vinden om ‘s avonds fijn samen op de bank te kruipen.

Dierenvoeding

Rondslingerende voederbakken in de keuken zijn vaak geen mooi gezicht. Heb je met een goede aanbieding voor dierenproducten mooie voederbakken aangeschaft, geef deze dan een praktische plek. Houd je vaste voedertijden aan met je dier, dan kun je de bakken de rest van de tijd wellicht het aanrecht of een kastje schuiven. Wil je de bakken, en vooral het water, wel altijd beschikbaar hebben voor je dier, zet ze dan op een zeiltje of een blad, zodat het bij geknoei niet gelijk op de vloer beland, en uit de loop.

Even op vier voeten

Om verder te kijken hoe je je viervoeter tegemoet kan komen in huis, wil je de ruimtes even vanuit hun oogpunt bekijken. Je gaat daarvoor dus letterlijk even op hun niveau op de grond zitten en om je heen kijken. Let op waar ze op kunnen springen, waar ze op kunnen kauwen (kabels!), waar ze vanaf kunnen vallen, of in kunnen stikken, of in vast kunnen komen te zitten, en maak waar nodig aanpassingen.

Zeker bij een hond wil je ook alles dat in de lijn van de kwispelstaart zit verzekeren, of gewoon verplaatsen, zo kan je viervoeter in haar uitbundigheid gewoon vrij bewegen in huis. Zorg er ook zeker voor dat de prullenbakken goed afgesloten kunnen worden, en heb je een buitenruimte, dan is voor een kat een kattenluikje zeker geen overbodige luxe.

Speciale dierenhoek

Tot slot is het heerlijk voor een huisdier om een plekje helemaal voor zichzelf te hebben. Begin met een fijne mand, waar ze warm kunnen rusten en slapen. Mooi is natuurlijk als de dierenmand qua kleur en stijl past bij de rest van het interieur.

Geef ze verder speciale speeltjes waarop rustig gekauwd en gekrast mag worden, waarmee ze flink uitgedaagd worden en zichzelf wel even bezig kunnen houden. Voorwerpen als de lijn voor het uitlaten, de dierenvoeding en eventuele snacks kunnen ook handig in de buurt liggen, als ze maar wel in een afgesloten kastje of box worden opgeborgen.

Follow us!

PinIt