How to: zelf een waterafvoer maken voor je veranda

Een veranda aan huis biedt verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de natuurlijke uitstraling, die een veranda je woning kan geven. Daarbij biedt een veranda een plek om ook tijdens een zomers buitje buiten te kunnen blijven zitten. Om het water tijdens een zomerse bui af te voeren, is het belangrijk om voor een afwateringssysteem aan de veranda te zorgen. Je kunt ervoor kiezen om het water naar beneden te laten kletteren, maar dit is niet altijd even prettig. Zeker niet, wanneer je ten tijde van de regenbui op de veranda zit. Het gebruik van een goot met een afvoerleiding is vaak een goed alternatief.

Afwatering bij de veranda zelf aansluiten

Doordat een veranda vaak van hout gemaakt wordt, is het relatief eenvoudig om hier een afwateringssysteem aan te bevestigen. Aan een goede boormachine heb je vaak voldoende. Wanneer er sprake is van een lichte helling in het dak van de veranda, is het raadzaam om de goot onderaan de veranda te monteren. Het water loopt zo via het dak de goot in. Aan het uiteinde van zo’n goot kun je een regenpijp of soortgelijke afvoerleiding monteren, om het water naar beneden te loodsen. De afvoerleiding hoeft niet op de centrale afvoer te worden aangesloten. Vaak kun je de onderzijde geopend laten, om het water de tuin in te laten stromen.

Instructievideo’s voor het plaatsen van een goot

Op internet zijn handige instructievideo’s en stappenplannen te vinden voor het aansluiten van goten. Het kan verstandig zijn om zo’n instructievideo te bekijken, alvorens de regenpijp op deze goten aangesloten wordt. Belangrijk hierbij, is het feit dat er geen speling tussen de regenpijp en goot voor mag komen. De lekkage die hierbij ontstaat, zou voor doorslaand vocht kunnen zorgen. Dit resulteert in bijzonder vervelende vochtplekken op de binnenmuren van je woning.

Bron: Loodgieter in Amstelveen

Follow us!

PinIt